Wyżywienie
Jedzenie w Portugalii
Podczas pobytu w Portugali mieliśmy okazję spróbować różnych nowych smaków. I poznać ich specjały. Śniadanie codziennie rano jedliśmy w naszym hostelu We are, obiad każdy jadł w restauracji obok swojej pracy, a kolacje jedliśmy wszyscy razem w restauracji Tasca da Maria w naszym miasteczku Póvoa de Varzim.
Na śniadania jedliśmy pieczywo , oraz mieliśmy szeroki wybór w dodatkach, każdy miał możliwość zrobienia sobie kawy czy też herbaty. Było bardzo smacznie.
OBIADY
Obiady mieliśmy różnorodne w każdy dzień coś innego, jakiś nowy smak. Poznaliśmy smak popularnej w Portugalii Francesinhi. Jest to danie w formie kanapki pochodzące z Porto, jedna z odmian zapiekanki Croque. Obecnie jeden z najpopularniejszych portugalskich fast-foodów. Francesinha wykonywana jest tradycyjnie z: chleba, twardej szynki linguiça, świeżej kiełbasy, steka lub pieczonego mięsa, posypana żółtym serem i grubej warstwy sosu pomidorowo-piwnego. Zazwyczaj podaje się ją z frytkami.
Drugi specjał to Bitoque (portugalski stek wołowy).
KOLACJA
Na kolację również codziennie byliśmy czymś zaskoczeni.
DESERY
Po obiedzie i kolacji dostawaliśmy różne desery były to ciasta, kremy czy też owoce.
Mieliśmy okazję spróbować jednego z najpopularniejszych przysmaków tamtejszych okolic.
Ovos moles – jajo w rybie-Masa z żółtek i cukru, o wściekle żółtym kolorze, jest ukryta w skorupce z delikatnego ciasta opłatkowego, które najczęściej przybiera kształty muszelek.
Komentarze
Prześlij komentarz